Traditioneel parket op vloerverwarming.
Steeds vaker worden parket en vloerverwarming met elkaar in “contact” gebracht. Dit is niet verwonderlijk. De combinatie zorgt voor een behaaglijke vloer met een warme en natuurlijke uitstraling. Om de consument te laten genieten van deze combinatie, is het wel zaak voor de parketspecialist om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij, als Parketfabriek Lieverdink, willen met deze handleiding u en uw consument een leidraad geven die er zorg voor draagt de kleine risico’s, die deze combinatie met zich mee kan brengen, tot een minimum te beperken.
Welke soorten vloerverwarming zijn er?
“Natte” vloerverwarming
Bij deze vorm liggen de verwarmingsbuizen in de afwerkvloer, meestal zand/cement of anhydriet.
Deze afwerkvloer dient te voldoen aan NEN2741. Daarnaast moet de vereiste theoretische geleidingsweerstand tussen de 0,10 – 0,12 M2 K/W liggen.
Een belangrijk aspect is de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingleiding, deze moet minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk uit het oogpunt van regelbaarheid van de verwarming.
De zand/cement – of anhydriet afwerkvloer kan rechtstreeks op de constructievloer aangebracht zijn, een zogenaamde vaste dekvloer. In dit geval is de constructievloer aan de onderkant voorzien van een thermische en zonodig dampremmende isolatie. Bij een zwevende dekvloer dient er onder deze dekvloer een thermische – of thermisch – akoestische isolatielaag van voldoende hardheid zijn aangebracht. Deze dient als vochtblokkade, voorkomt warmteverlies naar de fundering en kruipruimte en beperkt geluidsoverdracht in gestapelde bouw.
“Droogbouw” systemen op bestaande zand/cement afwerkvloer ( bijv. Jupiter, WTH IFD systeem )
Bij deze vorm zijn er veel minder randvoorwaarden dan bij de “natte” systemen.
Op de vlakke (constructie) vloer worden isolatie/draagplaten van polystyreen of karton gelegd. Hierin worden warmtegeleidingplaten voorzien van goten aangebracht, waar de kunststof verwarmingsbuizen in komen te liggen. De verwarmingsbuizen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer, bijvoorbeeld Fermacell – platen.
Het nadeel van dit systeem is dat het aanmerkelijk duurder is dan het natte systeem, waardoor het droogbouw systeem voornamelijk in renovatieprojecten wordt toegepast.
Opstart protocol vloerverwarming
Na het aanbrengen van de houten vloerafwerking.
• MINIMAAL drie tot zeven dagen wachten.
• De temperatuur van het water verhogen (volgens onderstaand schema)
tot de maximale watertemperatuur van 40 graden Celcius.
• De temperatuur van het vloeroppervlak mag hoogstens 28 graden Celsius bedragen.
• Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water
geleidelijk laten variëren ( een HR ketel doet dit automatisch!) en geen nachtverlaging toepassen.
Opstart schema
- Het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20 graden Celsius.
- Gedurende vijf achtereenvolgende dagen de temperatuur van het water verhogen met telkens 5 graden Celsius tot de maximale werktemperatuur van 40 graden Celsius.
- Daarna de temperatuur van het water van de vloerverwarming verlagen
met 5 graden Celsius per dag tot 20 graden Celsius. Bij een vaste dekvloer is het stapsgewijze verlagen van de temperatuur niet perse nodig, ook kunnen er 5 rustdagen in acht genomen worden.
- Bovenstaande cyclus eenmaal herhalen!
Parket ♦ Parket leggen ♦ Visgraat parket ♦ Duoplank ♦Q2 parket ♦Verouderde vloeren ♦ lamel parket ♦ Laminaat ♦Pvc ♦ Parket op vloerverwarming ♦parket schuren ♦ Reinigen ♦ Vloer onderhoud ♦ Reparatie ♦ Waterschade ♦ Vloer herstel ♦ Restauratie ♦ Meester der parketteur ♦ Bona gecertificeerd vakman ♦ Lakken ♦ Olie ♦ Kleur olie ♦ Natuurlook ♦ Glansvrij ♦ Lecol ♦ Bona ♦ Rigostep ♦ Pallman ♦ Skyltlak ♦ Bona naturale ♦ Pall zero ♦ Pall 96 ♦ Pall 98 ♦ Traffic HD ♦ Monocoat ♦ Floorservice ♦ Woca ♦ Utrecht ♦ Vianen ♦ Nieuwegein ♦ Houten ♦ Ijsselstein ♦ De Meern ♦ Culemborg ♦ Vleuten ♦ Maarssen ♦ Bunnik ♦ Driebergen ♦ Zeist ♦ De Bilt ♦ Breukelen ♦ Woerden ♦ Harmelen ♦ Linschoten ♦
Volg ons!